18 Şubat 2011

BEYAZ

















Ebru Gündeş…

“Tanrı Misafiri” ile kapımızı çalan, “Demir Attım Yalnızlığa” ile bir anda Türk halkının kalbine demir atan…

“Tatlı Bela” isimli 2. bir ara albümle asıl bombayı “Ben Daha Büyümedim” albümüyle patlatan, aynı albümdeki “Fırtınalar” şarkısıyla fırtınalar estiren Ebru Gündeş !

1995 yılına gelindiğinde Ebru Gündeş muazzam bir başarıya ulaşan 3. albümüyle ve o harika sesiyle artık büyük bir stardı. 1 yıl aradan sonra çıkardığı 4. albümü “Kurtlar Sofrası” albümüyle ve yeni hit şarkısı “Deli Divane” ile başarısını perçinledi.

1998 baharında yine Ebru Gündeş fırtınası bu sefer “Sen Allahın Bir Lütfusun” ile kopuyordu. 1999 un son aylarında ise “Dön Ne Olur” isimli albümü ve o albüm içinde bir çok hitle müzik piyasasındaki üstünlüğünü korudu.

2001 yılına geldiğimizce Ebru Gündeş bence kariyerinin en iyi albümü olan “Ahdım Olsun”’u çıkardı. Bu albümde yer alan 12 şarkının 12 si de ayrı bir hitti.

2003 yılının yazında şahane bir görüntüyle ve yepyeni bir imajla “Şahane” adlı albümünü piyasaya süren Ebru Gündeş bu sefer birkaç öne çıkan şarkıyla yetindi.

Daha sonraki yıllarda “Bize de Bu Yakışır”, “Kaçak” , “Evet” isimli albümler geldi. Bu üçlü arasında Kaçak diğerlerinden bir adım öndeydi ama Ebru Gündeş son albümleriyle ilk 6 albümüne göre bir hayli geride kalmıştı.

“Evet” albümü beni büyük bir hayal kırıklığına uğrattı çünkü albümü “Kızıl Mavi” bile kurtaramadı. Albüm hiti olarak öne çıkarılan “Harika” şarkısı 3 yaşındaki çocuğun bile anlayacağı düzeyde alalade bir Serdar Ortaç şarkısıydı.

Ebru Gündeş bu hafta 12. solo albümü “Beyaz” ı çıkarttı. Daha önceki “Evet” tecrübesiyle albümü hiçbir beklentim olmadan dinledim. İyi ki öyle yapmışım çünkü Ebru Gündeş albüm genelinde şarkı seçiminde yine ilk albümlerden çok uzak kalmış. Albümdeki şarkılar Ebru’nun o muhteşem sesiyle kendini elbette dinletiyor ama bana yeterli gelmedi.

Albüm geneline bakıldığında göze ilk çarpanlar 2 adet Sinan Akçıl ( Ağlamayacağım- Bir Gün Olacak) , 2 adet Serdar Ortaç (Ferman- Cumartesi) , 2 Ersay Üner (Hayrandım – Kime Ne) şarkıları. Ayrıca albümde neden konulduğuna anlam veremediğim, o davulların zurnaların hiç mi hiç yakışmamış olduğu “Aldırma Deli Gönlüm” ile oldukça başarılı düzenlenmiş “Yazık” coverları bulunuyor.

Albümün en sağlam hiti, zaten A1 yapılan zaten ilk klibin çekildiği Sinan Akçil bestesi “Ağlamayacağım”. Haikaten çok güzel ve akılda kalcı bir eser. “Bir Gün Olacak” da gayet eğlenceli dinlemekten zevk aldığım bir şarkı.

Ama aynı şeyleri Serdar Ortaç şarkıları için söylemem mümkün değil. Albümü kartonetine bakmadan dinlediğinizde 10 kişiden 9 u Serdar Ortaç şarkılarını kolayca bulabilir. Ferman Cumartesi’ye nazaran daha akılda kalıcı daha hoş,eğlenceli, eller havaya yapılacak tatta bir şarkı ama nerde eski Ebru hitleri dedirtmiyor değil.

Albümün gizli incisi “Beyaz”... O kadar naif bir bestesi var ki içinizi ısıtıyor. Sözleri de bir o kadar güzel.

Ersay Üner şarkılarına gelince sanki bir önceki albüme göre şarkılar bir gömlek daha altta. Kızıl Mavi’nin , Söyleyin’in tadını maalesef bulamadım.

Albüme hoşluk katan bir diğer şarkı da Zeynep Talu sözleriyle “Hiçbir Zaman”. Sözler her zamanki Zeynep Talu kaleminde.

Albüm kapak tasarımını da beğenmediğimi ifade etmek isterim. Büyük puntolu harfler bende göz yorgunluğu yaptı, Ebru’nun yandan gülüşü harika ona lafım yok.

Sonuç olarak verilen emeğe, Ebru Gündeş yorumuna büyük bir saygı duymakla birlikte Ebru Gündeş’ten bundan sonraki albümlerde birkaç güzel şarkının ötesine de gidecek şarkılarla dolu, sesi gibi dopdolu albümler bekliyor olacağım.

Zaten son 6 yıldır Ebru Gündeş konusunda bu aynı beklenti içindeyim.

3 yorum:

  1. Ben cok begendim albümü her sarkisi ayri bir güzel, aldirma deli gönlüm sarkisini davul zurna daha bir hos ve hareketli yapmis sarkiyi baska bir hava vermis.. Belkide davul zurnayi sevdigimden kulagima hos geliyordur ama bence cok basarili..

    YanıtlaSil
  2. ☺Ağlamayacağım klibi&şarkıyı cok sevdimm annemde ebru gundesi cok sever zaten bu albumu cok basarılı buldumm☺

    YanıtlaSil
  3. Ağlamayacağım'da kendimi jiletlemek istiyorum filan.

    YanıtlaSil