16 Şubat 2011

NİLÜFER - 12 DÜET


















Nilüfer-12 Düet albümü müzikmarketlerde yerini aldı.

Alır almaz da daha bir albümün dinlenme, sindirilme süreci yaşanmadan Twitter’da birçok kişinin albüm hakkında olağanüstü yorumlarını görmedim. Ama kimse albümü şarkıları, müzik altyapılarını konuşmuyordu. Nilüfer’in fotoğrafları, gençliğini neye borçlu olduğu, artık rockçu oluşuyla ilgiliydi.

Bir proje kısa zamanda körü körüne ve alalade destekleniyorsa o noktada hep durmuşumdur. Hiçbir yoruma aldırış etmeden en objektif gözlüğümü takıp albümü dinlemeye başladım.

Şarkıların hemen hemen hepsi daha önce severek dinlediğim Nilüfer şarkılarıydı zaten Nilüfer’in 90’ların ortasında çıkarttığı “Yeniden Yetmişe” isimli best of albümünde yer almıştı.

Albümdeki şarkıların daha önceki versiyonlarından farkı rock müzik altyapısıyla rock müzik şarkıcılarıyla birlikte söylenmesi. Aslına bakıldığında daha önce bir örneği yapılmamış iddialı bir proje. Nilüfer’in kariyeri için tabi ki bir eşik değil, bende hobi olarak yapılmış izlenimi uyandırdı.

Altyapılar kesinlikle kötü değil, şarkı seçimleri albüm genelinde tutarlı. Favorilerim Gece Yolcuları-Haram Geceler, Ogün Sanlısoy-Hey Gidi Günler, Hayko Cepkin- Aşk Kitabı.

Eğer “Nilüfer” markasını canlı tutmak için bu tür bir proje albümüne girişilmişse işte bu noktada bir strateji hatası yapılmış olur. Çünkü bu albüm sayesinde dinleyiciler Badem, Cingi, Rashit, TNK, 4x4 gibi daha önce isimlerini belki de hiç duymadıkları rock şarkıcıları ve gruplarıyla tanışmış oldu . Bu albüm Nilüfer için değil ancak bu genç rockçı arkadaşlarımız için bir dönüm noktası olabilir. Bu projede yer almak çok büyük bir şans olmuş kendileri için.

Albümün ilk klibi bir Şebnem Ferah –Nilüfer düeti olan Nilüfer’in “n” kere albümlerine koyup temcit pilavı gibi karşımıza çıkarmaktan usanmadığı “Erkekler Ağlamaz” a çekildi. Klip ve şarkı da anlayamadığım kadar çok beğenildi. Evet şarkı bu altyapısıyla da güzel ama sonuçta Amerika yeniden keşfedilmedi. Şarkının bu versiyonunu böylesi lezzetli yapan içine Şebnem Ferah’ın o muhteşem yorumunun sızmasından başka bir şey değil bence!

Sonuç olarak böyle bir albüm olmasa da olurdu ama sonuçta olmuş, güzel de olmuş.

Keşke Nilüfer bu albümü yine bu rock müzik sanatçılarıyla ama onların en bilinmiş şarkılarını yorumlayarak yapsaydı.

İşte o zaman o albüm çok daha orijinal , o şarkılar Nilüfer yorumuyla çok daha iddialı olmaz mıydı?

5 yorum:

  1. Sizin bakışaçınız.. saygı duyuyorum.. ama sanırım hemfikir olduğum tek bir nokta var.. Albümün Nilüfer için bir hobi, ekstra bir albüm olması, projede yer alan, isimlerini daha önce duymadığımız gruplar için büyük bir şans olduğu hakkında fikrinizdir.
    Erkekler Ağlamaz için temcit pilavı demişiniz. Şarkı 3 albümde yer aldı. ilk "Bir Selam Yeter", ve tekrar farklı düzenlemelerle "Büyük Aşkım" ve işte "12 Düet"te. Belki Nilüfer'in sıkı takipçisi olmasam ben de sizin gibi düşünürdüm aslında. Her konserinde söylediği için, radyolarda sık sık döndüğü için insanda böyle bir izlenim bırakabilir.
    Klibin ve şarkının bu kadar sevilmesi, beğenilmesinin sebebi bence şarkıdan çok o şarkıyı Nilüfer ve Şebnem Ferah muhteşem ikilisinin söylemesidir.

    Yazı için teşekkürler.

    FanOfNilüfer

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Twitpaşa

    Kendimi şöyle tanıtmak istiyorum öncelikle, sizin kim olduğunuzu araştırıp bulamayanlardan biriyim :)

    Yazınızı okurken biraz fazla acımasızca olduğunu düşündüm. Cavi'nin yorumuna katıldığımı söyleyerek eklemek isterim.

    Bence burada rock albüm yapılmaksa amaç bu albüm tam da rock albümüdür.

    Albümü alırken açıkçası daha çok popüler müzik ağırlıklı olacağı önyargısı varken dinledikten sonra tam da olması gereken olduğuna inandım.

    Benim favorim sıkı bir Şebnem Ferah ve Hayko Cepkin hayranı olarak her ikisinin de muhteşem düetleridir. Bu şarkılar gelebilecekleri en son noktaya gelmiş. Bilmem başka bir versiyonda bu kadar keyifle dinler miyim?...:)

    Hımm... Bir de bence bu kadar konuşmaktansa keyifli dinlenceler diliyorum herkese...

    YanıtlaSil
  3. Sevgili twitpaşa

    "Keşke Nilüfer bu albümü yine bu rock müzik sanatçılarıyla ama onların en bilinmiş şarkılarını yorumlayarak yapsaydı. " demişsin...
    belki... Ama bu şarkıları rock arabesk pop nerde duyarsanız duyun Nilüfer'in eşsiz yorumuyla ilk halini hatırlayacağınız şarkılardır.
    Bir Şebnem Ferah şarkısı okusaydı Nilüfer "sadece rock müzik denemiş" olacaktı. Şimdi ise kendi şarkılarını yani "NİLÜFER ETİKETİNİ" Rock severlere de açmış...

    Saygılar..

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşlar yorumlarınız o kadar realist ki çok teşekkürler, herkesin görüşü elbet farklı. Müzik tartışa tartışa gelişir zaten.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. lol.
    düet yaptığı pek çok grup rock'çu bile değilken hangi rock düetlerinden bahsediyoruz?

    YanıtlaSil