23 Mayıs 2010

YERLİ MÜZİĞE REÇETE


90’lardan 2010’a müzik dünyasında ciddi bir kabuk değişimi yaşandı. Ülkemiz 1980 başlarında tanışmıştı “kaset” ile. 1980-1990 yılları arasında Hafif Batı Müziği belli başlı isimlerin tekelindeyken 90’ların başından itibaren yepyeni genç isimlerle Hafif Batı Müziği adını Pop’a devretti.

O dönemler Türk Pop’unun “Altın Çağı” idi. Kasetler 200 bin satınca başarısız olarak görülüyor, başarı sınırı 500 bin ile ölçülüyordu. Klipler kaset tanıtımı için çok önemliydi ve klipler için ciddi bütçeler ayrılıyordu.

Bu durum 1990’lı yılların sonlarında Kaset- CD olarak bir süre daha devam etti ve 2000’li yılların başlarında Yerli Müzik büyük yara aldı. Benim diyen sanatçılar albüm aralarına en az 4 yıl koymaya başladı, en güzel albümler en fazla 2 klip ile geçiştirildi.

Günümüzde ise 10-12 şarkılık tam albümlerin yerini Single veya Maxi Single’lar aldı. Single kavramıyla bizi ilk tanıştıran isim 8:15 Vapuru isimli çalışmasıyla bir çok ilkin öncüsü olan Yonca Evcimik olmuştu. O zaman şaşırmıştık, içinde çeşitli versiyonları içeren tek şarkılık albüm mü olur demiştik. O zaman bilemiyorduk ki 15 yıl sonra nerdeyse bütün şarkıcılar Single’a dönecek.

Yeri gelmişken hemen vurgulayayım. Ben Single olayına karşıyım!

Kimse bana maliyetlerle ilgili bahaneler sunmasın. Single olayı, şarkıcı ismini canlı tutmak için, yaz dönemini bu şekilde geçirmek için dinleyiciyi kandırmaktan öte bir şey değildir. Ha adam gibi 10-12 şarkılık bir albüm yapmışsındır, bir diğer albüme geçiş için Single’a adını unutturmamak zekice bir harekettir. (Bknz: Demet Akalın)

Gelelim Yerli Müzik’i kurtaracak olan reçeteye; Şahsi görüşlerim ;

1. Albüm fiyatları çok yüksek. Albüm almaya teşvik etmek için CD fiyatlarının 15 TL’den 5-6 TL ‘lere düşürmek gerekir. Şarkıcılar zaten albümden eskisi gibi kazanmıyor. Kitlelere şarkılarını en iyi şekilde duyursunlar ki emekleri çok daha fazla kişiye yasal olarak ulaşsın.

2. Albüm fiyatlarını yüksek kılan maliyetlerin etkisi tabi ki.. Yakın çevremden bestecilerin şarkılar için çok yüksek fiyatlar istediklerini duyuyorum. Eser sahipleri tabi ki hakkı olanı almalı ama şahsi kaprisler uğruna yerli müziğimiz baltalanmakta. Sevgili üreticiler, tamam harika şarkılar yapıyorsunuz ama bunlar daha uygun maliyetle daha çok kişiye ulaşsa çok daha iyi olmaz mı?


3. Hadi CD ler satılıyor diyelim. Arabanızda CD çalar yoksa CD leri dinleyecek yer bulmak günümüzde nerdeyse imkansız. CD çalarlar artık kullanılmıyor. Bir çok kişi şarkıları artık Iphone – Cep telefonu veya Ipod lardan dinliyor. Uzun vadede bu tür aletlere entegre olabilen çipler yeni bir ürün olarak satışa çıkarsa yasal olmayan yollardan şarkı indirmenin önüne geçilebilir. Bu noktada sanatçıların yaabileceği bir şey yok, teknolojiyi beklemek gerekiyor.

4. Sanatçılar arası işbirliği çok az. Daha çok düet albümü olmalı. Çünkü bu tarz albümler arşivlerin parlayan renkleri olmakta. Yurtdışında sıklıkla yapılan bu işbirliklerini ülkemizde görmek çok zor. Bahsettiğim şarkı bazında düetler değil elbette. Bunlar yapılıyor. Ben ortak albümden bahsediyorum. Single a karşıyım ama bu tarz bir albüm 5-6 şarkılık da olsa yapılabilir. Bendeniz-Harun Kolçak çalışmasını hatırlayanınız vardır elbet. Tadı hala damağımızda değil mi? Tabi aynı işbirliğini konserlerde de görsek hiç fena olmaz.

5. Günümüzde artık eskisi gibi yerli müzik TV programları yapılmıyor. Radyolarda çok güzel programlar olmasına rağmen halkımız görsel basına çok daha alışık olduğu için TV’lerdeki müzik programı noksanlığı yerli müziği yine olumsuz etkiliyor. Bu işi hakkıyla yapan tek kanal sanırım Power Turk. Bu tarz kanallar ve programlar daha çok daha çok olmalı. Kral Tv’nin beceremediği müzik ödüllerine aslında Power Tuk bir el atsa çok daha iyi yapacağından eminim. Programcılara gelince: Ayrıca bize daha çok Şafak Karaman ve Hakan Eren lazım!

Tüm bu 5 madde benim naçizane önerilerim. Bakın sadece Pop demiyorum, genel olarak yerli müziğimizi cidden kurtarmalıyız. Bu konuda da herkes elini taşın altına koymalı ve üzerine düşeni yapmalı.

Günümüzde “kaset” denince akla maalesef skandal kasetleri geliyor..

Müzik kasetlerin soyu tükenmek üzere farkındayım ama arabayla tatile giderken sevdiğiniz bir şarkıcının yeni çıkmış kasetini dinlemekten keyifli daha ne olabilir ki? Tatil öncesi tatil keyfi yaşatır o kasetler size..

Yerli müziğimizi koruyalım..

İyi keyifler..

2 yorum:

  1. Single olayına ben de karşıyım ve bütün maddelerine katılıyorum Paşa'm... Eğer Cd fiyatları dediğin gibi düşerse korsan'da engellenmiş olacak ve para kazanabilecekler.. Umarım bir gün bu maddeler hayata geçer..
    Kalemine sağlık Paşa'm..:))

    YanıtlaSil
  2. cok dogru tespıtler ve bılgıler..mustafa sandalın kasetını dınlemıstık aıleyle bodruma gıderken arabada tum yol boyunca ıcıme ıslemıstı sarkıları cook keyıflıydı bunu yasatmak cok onemlı..umarım dıkkate alınır yazın pasacım..sevgıler.

    YanıtlaSil