16 Haziran 2010

RENGARENK





Rengarenk,Single çalışmalarını ve İngilizce albümleri saymazsak Sertab Erener’in kariyerinin 7. solo albümü. “Sakin Ol”, “La’l”, “Sertab Gibi”, “Sertab Erener”, “Turuncu”, “Aşk Ölmez”’in en küçük 7. kardeşi...

İlk albümünden bugüne çeşitli teknikler deneyen Sertab, Rengarenk ile bize diğerleriyle sınıflandırılamayacak bir albüm sunuyor..

“Rengarenk” , diğer 6 albümden çeşitli tatlar taşıyor. Şarkı bazında albümü incelersek;

1. Rengarenk : Sözü Nil Karaibrahimgil’e ait Slumdog Millioner filminde kullanılan “Ringa Ringa” nın yerli versiyonu. Sanırım Sibel Can da “Kıskıvrak” isimli şarkısının girişinde de bu müziği kullanmıştı ama şimdi Sertab dinamik sözlerle, sağlam bir altyapı ve kendine has tarzıyla albümün açılışını bu şarkıyla yapıyor. 2. klip sanırım bu şarkıya gelecek.

2. Bir Varmışım Bir Yokmuşum: Açıkçası Pinhani grubunun vokalisti ve şarkı sözü yazarı Sinan Kaynakçı ile Sertab’ın çalışabilme ihtimali hiç aklıma gelmemişti.Ama mükemmel bir uyum olmuş. Sertab’ın o duru sesi ve Sinan Kaynakçı’nın duyguları birleşince bu muhteşem şarkı ortaya çıkmış. Bir Varmışım, Bir Yokmuşum, Sertab’ın asla unutulmayacak şarkılar listesine aday, belki de albümün en iddiasız görünen en iddialı şarkısı..

3. Koparılan Çiçekler : Eğer Sertab albüm çıkarmayıp tekrar Single çıkaracak olsaydı %100 eminim ki bu şarkıyı kullanacaktı Single’da. Albümde Koparılan Çiçeklerin önemi ve etkisi çok fazla. Hem albümün ilk klibi çeliken çıkış parçası hem de albümde şarkının 4 farklı versiyonu bulunmakta. Şarkı, Sertab ile Soner Sarıkabadayının 3. ortak çalışması ve albümün çıkış şarkısı olmayı hakedecek güzellikte. Özellikle “ Ama yok ki bahçemin eski şanı, sebebi koparılan çiçekler” dizesi daha ilk günden herkesin diline ve sosyal paylaşım sitelerinde “status” larına düşmüş durumda.

4. Asla : “Une Belle Histoire” şarkısının üstüne Sinan Kaynakçı'nın yazdığı sözlerle oluşmuş, Sertab’ın eşsiz yorumuyla şarkının orjinalini unutturan güzellikte bir şarkı olmuş. Şarkı sözleriyle müzik o kadar iyi örtüşmüş ki daha önce Nilüfer’in aynı beste üzerine yazılmış Türkçe sözlerle seslendirdiği “Kim Ayırdı Sevenleri” denemesinden çok daha öte bir lezzette...

5. Bir Damla Gözlerimde : Orjinal adı “Si Seulement Je Pouvais Lui Manquer” olan bu şarkıyı orjinaliyle bilenler elbet vardır. Bu şarkı Asla ve Rengarenk gibi yine bir cover denemesi ve yine çok başarılı. Albümün parlayan şarkılarından...

6. İkimiz Bir Fidanın : Sertab’ın yeni albümünde daha önce seslendirilmiş bir parçayı tekrar seslendireceğini biliyordum ama bu şarkının hep Füsun Önal’ın seslendirdiği “Bunlar da Geçer” olmasını istiyordum. Bu burukluğumu Sertab bu şarkıyla öyle bir kapattı ki içten bir helal çektim kendisine. İkimiz Bir Fidanın şarkısının müzikal altyapısı şahane olmuş. Bir şarkı en iyi bu kadar tekrar okunabilirdi.

7. Bir Çaresi Bulunur : Daha dinler dinlemez, sizi 1997’e, “Sertab Gibi” albümüne götüren bir şarkı, Rengarenk’in Sertab Gibi rengi... Bir Sertab- Demir Demirkan çalışması.. Sözleri ve müziği o kadar doğal ve duru ki, şarkı resmen su gibi akıp gidiyor...

8. Avare : Sözler Sertab Erener – Günay Çoban, Müzik: Demir Demirkan. Turuncu albümü şarkıları tadında dinamik bir şarkı.. Dinlerken asla sıkılmıyorsunuz, albümün başka bir rengi..

9. İstanbul : Nedense bu şarkıyı ilk dinlediğimde aklıma Aşk Ölmez albümünde yer alan “Buda” şarkısı geldi. Belki sözlerinden kaynaklandı bu benzerlik... Bir başka açıdan bakıldığında ise Turuncu’daki “Başa Döneceksin” i de andırmıyor değil.. Sertab sevenler ne demek istediğimi anlamışlardır. Çok hoş bir parça.

10. Ego: Albümün en sağlam şarkılarından biri. Çünkü aranjesi harika, sözleri harika, Sertab’ın şarkının sonlarına doğru olan ses çıkışları harika! Soner Sarıkabadayı tarzına çok uzak olmasına rağmen bir Soner Sarıkabadayı çalışması.. Soner’in ellerine,yüreğine; Sertab’ın da sesine sağlık.. Mutlaka kliplenmesi gereken bir Sertab şarkısı..

11. Bu Böyle: Sertab yıllar sonra yaptığı Bu Böyle Single çalışmasıyla 2009 yazına damgasını vurmuştu. Bu Böyle’yi yeni albümüne koyması zaten bekleniyordu. E hani fena da olmamış. Bir başka renk katmış albüme..

12. Ayrılık ve Biz : Sezen Aksu’nun Pardon şarkısını bilirmisiniz? Bilenler için çok iyi referans olacaktır. Çünkü Ayrılık ve Biz’in sözü ve müziğiyle Pardon’un sözü müziği aynı kişiye ait.. Sibel Algan.... Sezen Aksu’nun bağlı olduğu şirketin Halkla İlişkilerini yürütürken besteci kişiliğiyle karşımıza çıkan Sibel Algan bu sefer Sertab’ın sesiyle bizi vuruyor.. Ayrılık ve Biz albümün en naif şarkısı. Gizli hiti... Muhtemelen büyük patlama yaratmayacak ama bilenin bileceği çok ama çok ayrıcalıklı bir şarkı olarak arşivlerde yerini alacak.

13. Açık Adres: Sertab 2009 yazına damgasını vurdu yetmedi, 2009 yılını Açık Adres ile kapatıp 2010 kışına yine damgasını vurdu. Bu Böyle gibi bir Soner Sarıkabadayı çalışması olan Açık Adres’in akustik versiyonuyla Rengarenk’te yer alması bizler için yine büyük bir jest..


SONUÇ : Şarkıcıların albümleri müzikseverler tarafından hep karşılaştırılır ama ben de her albümün kendi içinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünürüm. “Rengarenk” daha önceki Sertab albümleriyle karşılaştırılmaması gereken, diğer albümlerden renkler taşıyan kendine has bir albüm. Türk Pop’unun arşivlik olmayı hakeden bir çalışması... Sertab hayranları zaten çoktan albümü edinmişlerdir... Sertab Erener’e özel bir hayranlığı olmasa bile kaliteli bir albüm dinlemek isteyen müzikseverlerin de alması gereken bir albüm. Pişman olmayacağınıza bizzat kefilim...

1 yorum:

  1. etkileyici...
    neden peki?
    söyleyecek çok şeyi olan
    ama boş konuşan birçok insanın yanında...
    senin gibi değerli insanların
    müzik endüstrisinide kişi bazında yorumlaması güzel bir olay diye düşünüyorum...
    farklı renkleri ve yorumları bir araya getiren ender kişiliklerden birisin..
    müzik yorumlarından çok anlamam ama şekil ve konu itibariyle etkileyici sağlam ve tam yerinde olduğunu söyleyebilirim...

    sevgiler saygılar...

    YanıtlaSil