18 Ekim 2010

SATEN















Değişen müzik kültürümüz zaman içinde kendi ürünlerini yarattı. Müzik albümleri 2000’li yılların sonuna gelindiğinde artık “albüm”, “single” veya “maxi-single” olarak anılır oldu. Bu 3 başlığı karşılaştırdığımızda 2010’dan itibaren aslında bunlardan farklılaşan bir albüm tarzı daha ortaya çıktı. Avrupa’da sıklıkla kullanılan bu tarzın yerli adı sanırım henüz oluşmadı veya tam oturmadı ama ben adlandıracak olsam sanırım “Yarım Albüm” diyebilirdim.

Son dönemlerde bu tarzın yegane örneği “Saten” albümüyle Sibel Tüzün .

Single ‘a karşı olduğumu her fırsatta dile getiriyorum. Hele yeni albümü için uzun bir ara vermiş güçlü seslerin bir “single” ile tekrar gündeme gelişleri beni üzüyor. Sibel Tüzün’ün 2003 yılında çıkardığı son albüm olan “Kırmızı” ‘dan sonra 2010 yılında yeni bir albüm çıkaracağını duyduğumda çok heyecanlanmıştım ama ne yalan söyleyeyim bu albümün 10 veya 12 şarkılık tam bir albüm olmayışı ilk etapta beni büyük bir hayal kırıklığına uğrattı.

Ama Sibel Tüzün “Saten” albümünde seçtiği 5 şarkı ile bu hayal kırıklığımı sildi süpürdü hatta “single” albüme karşı olan beni “Yarım Albüm” konusuna ikna etti.

Çünkü ,

1) “Yarım Albüm” 5 şarkıdan oluşmakta ve dinleyicinin tüm ilgisi sadece bu 5 şarkıda toplanmakta.
2) Albümün hazırlanması esnasında sanatçı ve tüm ekip albüme seçilecek olan bu 5 şarkıya yoğunlaşması sonucu albümde boş şarkı olma ihtimali çok düşük.
3) Bu 5 şarkı dinlenip sindirildikten sonra dinleyici bir diğer 5 şarkıyı daha büyük bir beğeniyle bekliyor oluyor.

Saten’de de aynen böyle olmuş ve 5’te 5 başarı ile bir albüm çıkmış ortaya.

Albümdeki şarkılara gelirsek albümün çıkış şarkısı Sibel Tüzün muzipliğine yakışan bir şekilde iddiasız maliyetle çekilmiş iddialı klibiyle bir cover olan “Erkekleri Tanıyın". Şarkının sözleri Fecri Ebcioğlu, müziği Yehuda Offen ‘e ait. Günümüze yakışan düzenlemesi ve Sibel Tüzün’ün ses rengi şarkıya çok yakışmış. İlk klibin bu şarkıya çekilmiş olması ise uzun yıllardan sonra Sibel Tüzün’ün sesini bize tanıdık bir şarkıyla tekrar hatırlatması açısından ticari olarak da yerinde bir karar.

Albüme adını veren “Saten” ise sözü ve müziği sanatçının kendisine ait bir çalışma. Sözleri hemen dile dolanan, müziğiyle denizden esen ılık bir rüzgarı anımsatmakta. Eğer bu şarkı kliplenirse klipte yer alacak o saten yatağın deniz manzaralı bir odada olması bence şarkının ruhuna cuk oturur.

“Çok” ise kıpır kıpır , fıkır fıkır bir şarkı. Söz ve müzik yine Sibel Tüzün imzalı. Şarkı, sözlerinin nispet içerikli oluşuyla ve “ Yanıma gelip imza bile alamayacaksın” dizesiyle oldukça eğlenceli.

“Sana Anlatmam Lazım” ve “Maalesef” te sözler Zeynep Talu ‘nun müzikler ise Sibel Tüzün’e ait. Sana Anlatmam Lazım şu anda radyolarda sanki diğer şarkılardan bir adım daha öne çıkmış durumda ve 2. klip sanki kendisine gelecek gibi. Eğlenceli bir müziğe sözler Zeynep Talu tarafından yine her zamanki gibi yerli yerinde , tutunmuş vaziyette.

“Maalesef” ise albümün nazlı çiçeği, hatta gelinciği. Bir şarkı ne kadar naif ve ne kadar narin olabilirse işte “Maalesef” de ancak o kadar narin. Hani 90’ların o meşhur “kült” slowları vardır ya “Maalesef” de işte onlardan. Sadece çıkış tarihi 2010. Sibel, “Canını yakmamak için senden kaçıyorum, ben ağlatırım seni kendimi tanıyorum” dedikçe canınızın yanmaması imkansız.

Albümün geneline bakıldığında Sibel Tüzün’ün besteciliği öne çıkmakta. Albümdeki beste kalitesi de göz önüne alındığında Sibel Tüzün’ün bu işin hakkını alasıyla vermiş diyebiliriz. Sözlerin bestelerle uyumu ve albüme Zeynep Talu desteği de tabi ki yadsınamaz.

Göğsünüzü gere gere arşivinize koyabileceğiniz bir albüm “Saten”.

Sibel Tüzün’ün bundan sonra çıkacak albümlerinin ışıltılı bir virgülü…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder